Zeefdruk

Body

Zeefdruk is een doordruktechniek. Het is heel geschikt voor het bedrukken van verschillende oppervlakken. Je kunt textiel bedrukken, posters maken en natuurlijk kunstdrukken maken.

Hoe werkt het?

Met behulp van een zeefraam en een rubberen rakel druk je inkt door een sjabloon op een oppervlak. De afdruk krijgt de vorm van het sjabloon. Met dun papier maak je heel eenvoudig een sjabloon. Knip of scheur een positieve of negatieve vorm en leg het sjabloon tussen de zeef en het te bedrukken oppervlak. Kies je kleur inkt en je kunt met dit sjabloon een paar afdrukken maken.

Een andere manier is met een lichtgevoelige laag en een filmtransparant. Op het filmtransparant maak je, met een zwarte stift of met Oost-Indische inkt, een ontwerp. Het gaat erom dat je ontwerp, donker en niet lichtdoorlatend is. Je werkt met een zeefdrukraam dat met een lichtgevoelige emulsie behandeld is. Dit is een coating die gevoelig is voor licht. Op de plekken waar het licht op de emulsie kan schijnen, reageert de emulsie en wordt het hard en niet oplosbaar in water. Daar waar de filmtransparant het licht tegen houdt, blijft de emulsie in water oplosbaar.

Was na het belichten de zachte emulsie uit het raam. Er ontstaan doorlatende plekken op het zeefdrukraam. Dat zijn de plekken waar je de inkt doorheen drukt.

Toepassingen

Maak zelf een kunstdruk of bedruk een T-shirt of tas met je eigen ontwerp. Maak posters in meerdere kleurgangen en oplage. Of maak een cover voor een agenda of schrift.

Een zeefdruk gemaakt met een papieren sjabloon is geschikt voor kleine oplages. Heeft beperkte mogelijkheden in de vormgeving maar stelt je wel in staat om snel en creatief te ontwerpen. Een zeefdruk met lichtgevoelige emulsie laat veel meer detaillering in je ontwerp toe. Van tekenachtig tot een fotografische verwerking, eigenlijk is alles mogelijk. Geschikt voor grote oplage.

Wil je dit ook? Dat kan. Bekijk de mogelijkheden en neem contact op.