Een ets is een afdruk van een tekening gemaakt in een glad gepolijste meestal zinken of koperen plaat. Etsen is een ambachtelijke diepdruk techniek. Inkt wordt in een geëtste (uitgebeten) lijn aangebracht. Daarna wordt de plaat ‘afgeslagen’ en afgedrukt. Met behulp van een drukpers en speciaal papier kan zo een afbeelding in oplage afgedrukt worden.
Wat heb je nodig?
Een zinken of koperen plaat met een glad oppervlak. Afdek lak (etsgrond of was), zuur om te etsen en een etsnaald om te tekenen in de zachte etsgrond.
Hoe werkt het?
Eerst wordt een etsplaat geprepareerd. Dat wil zeggen, een metalen plaat wordt gepolijst en geschuurd. Er worden schuine randen gevijld zodat er een facet ontstaat. Daarna breng je een waslaag of een etsgrond aan op de zinkplaat.
In de zachte laag kun je vervolgens met een etsnaald een tekening maken. Na het tekenen gaat de plaat in het zuur en na een tijdje is er een lijn in het zink of koper geëtst. Daar waar de beschermlaag van was of etsgrond zit kan geen zuur komen. Daar waar in de was getekend is kan wel zuur komen. Hoe langer je zuurt hoe dieper de geëtste lijn.
Na het verwijderen van de etsgrond of waslaag kun je de plaat in-inkten en afslaan. Zodra al de overtollige inkt is verwijderd kan de etsplaat worden afgedrukt. Voor elke nieuwe afdruk moet de plaat weer opnieuw worden geïnkt en afgeslagen.
Met het etsen maak je een oplage van afbeeldingen waarin de lijn het belangrijkste beeldmiddel is. Met meerdere lijnen naast elkaar creëer je een donkere partij. Meerdere etsbehandelingen na elkaar geven een donkerder effect in de afdruk.