Opening expositie Steur 92

Op zondag 4 november opende Roy Scholten de tentoonstelling Steur 92 met een overzicht van het werk van Herma Steur.

Openingswoord

Welkom allemaal in Grafisch Atelier Hilversum bij de opening van de expositie Steur 92.

U bent hier in een werkplaats waarin vrijwel alle vormen van de grafische kunst beoefend kunnen worden. Cursisten maken zich de basis van etsen en zeefdruk eigen. Hier werken studenten van de vakopleiding Handboekbinden. Leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs voeren hier hun lessen beeldende vorming uit. Maar Grafisch Atelier Hilversum is eerst en vooral al 50 jaar lang een werkplaats waar kunstenaars actuele en relevante grafische kunst produceren.

Vandaag openen we hier een expositie van iemand die in haar eentje vrijwel alle aspecten van de grafiek kent en toegepast heeft. Steur 92 is een overzicht van het doen en denken van Herma Steur. We tonen een selectie werk uit 70 jaar actief kunstenaarschap. Na omzwervingen door heel Nederland woont en werkt ze sinds ****? in 's Graveland nog steeds aan een imposant oeuvre van tekeningen, etsen, prenten, bundels, ruimtelijke objecten en teksten.

Herma koppelt een scherpe blik aan een hoge mate van technische begaafdheid. Elk onderwerp wordt kritisch, uitputtend maar ook liefdevol uitgewerkt. Veel werken zijn in serie: nog een, nog een en nog een… Dat onderzoek is spannend om te zien.

Het is geen doen om hier nu uit te gaan leggen wat er allemaal te zien is. In veel gevallen spreekt het werk luid en duidelijk voor zich. U zult in de werken regelmatig het begrip "ruimte" tegenkomen. De fascinatie voor hoe één of meerdere lijnen in het platte vlak een ruimtelijkheid gestalte kunnen geven.

Ik nodig u uit vooral ook die lijnen zelf goed te bekijken. Zoals Paul Klee al zei: "tekenen is een lijn uit wandelen nemen." Houd dat in gedachten en u zult hier vandaag menig mooie routes kunnen bewandelen.

Zoals gezegd, Grafisch Atelier Hilversum is een plek waar de grafiek in al haar facetten beoefend kan worden. We zijn vereerd dat we ons 50e jubileumjaar kunnen afsluiten met een expositie die zowel de grafiek als het leven zelf zo uitbundig viert.

Melanie van der Linde, Martijn van der Blom, Ruud van Stokkum: bedankt voor jullie inspanningen in de opbouw van de expositie.

Herma: dankjewel. Excuses voor het overhoop halen van je huis, hopelijk is het de moeite waard geweest.

Wil je dit ook? Dat kan. Bekijk de mogelijkheden en neem contact op.